Trauma

Trauma: waarom cognitieve therapie soms niet werkt

Bij trauma is het lichaam ontregeld: logischerwijs ongevaarlijke zaken of gebeurtenissen worden toch als bedreigend ervaren. En vaak verlies je zeggenschap over eigen doen en laten.
Bij trauma is er sprake van een 'kortsluiting': (onafgemaakte) instinctieve reacties als vechten, vluchten of bevriezen bij gebeurtenissen slaan het logische denken over.
Cognitieve therapie geeft soms niet het gewenste resultaat, omdat deze gebaseerd is op het logische denken en niet op de lichamelijke beleving. Wat als traumatisch wordt ervaren, verschilt voor iedereen. Opeengestapelde kleine gebeurtenissen kunnen ook trauma veroorzaken.

Somatic Experience en NARM

Peter Levine heeft een methode ontwikkeld die de lichamelijke beleving aanspreekt. Via deze methode wordt met behulp van 'pendelen' het trauma weer ge´ntegreerd. Hierbij hoeft het trauma niet te worden verteld of herbeleefd. Er zijn ook geen heftige emoties nodig, liever niet zelfs. Bij voldoende basis kan snel resultaat worden bereikt. Somatic Experience (SE) is ontwikkeld voor shock-trauma . Bij ontwikkelingstrauma, opgelopen in de vroege jeugd, kan het zijn dat de basis ontbreekt. Deze kan alsnog worden gelegd, maar daar zal enige tijd voor nodig zijn. Daarvoor kan goed gebruikt gemaakt worden van het Neuro Affectieve Relational Model (NARM). Hierbij wordt samen met de client het onderzoek aangegaan.

Trauma bij A-Ha

Bij A-Ha kunt u terecht voor zowel SE als NARM. Voor beide opleidingen is een practioner certificaat gehaald.